Legyen az aprócska faluház, közepes méretű kultúrház vagy tekintélyes művelődési központ, a legtöbb településen találhatunk valamilyen kisebb-nagyobb, közművelődést szolgáló intézményt. Ezeket az intézményeket most éjjel is látogathatjuk.

A rendezvény alkalmából a művelődési házak - kissé talán a Múzeumok Éjszakája mintájára – nemcsak nappal, de éjjel is, esetleg mindkét napszakban bemutatkoznak – sokoldalúságukat bizonyítva. A közösségi művelődést, a felnőttképzést, az amatőr művészeti munkát, a gyerekprogramokat és a színvonalas kulturális eseményeket három napon át élvezhetjük. 

 

 

Épületbejárás Miskolc egyik legrégebbi házában, diákszínjátszó találkozó, rockmusical-előadás.

A borverseny és a könyvritkaságok bemutatója mellet ez várja a közönséget Miskolcon a Kulturális örökség napjain szombaton és vasárnap.

A borsodi megyeszékhelyen a hétvégén megnyílik a Miskolci Galéria központi épülete, Miskolc egyik legrégibb háza, a Rákóczi-ház is. Délelőtt 11 órakor és délután 3 órakor – pincétől a padlásig – épületbejárásra, tárlatvezetésre várják a vendégeket – mondtaBarázda Eszter, a galéria sajtóreferense.

A Miskolci Kulturális Központ, Ifjúsági és Szabadidő Ház pedig a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű program részeként csábítja az érdeklődőket. Itt rendezik meg a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület Impró-sok(k) című szakmai találkozóját diákszínjátszók és ifjúsági amatőr színházak számára. A csoportok a napi sajtó hírei közül húznak egyet-egyet, majd a hír tartalmából kiindulva 15-20 perces színházi jelenetet készítenek meghatározott színházi stílusban, zenével.

A Musical Műhely Miskolc előadásában a Zéta című rock-musicalt is láthatják pénteken az érdeklődők, szombaton pedig egyebek mellett a Vásárhelyi Tehetségpont improvizációs programja szórakoztatja a közönséget a kulturális központban.

Miskolc görömbölyi városrészében szintén számos eseménnyel készülnek, például régi lakóházakat, gazdasági épületeket mutatnak be muzeológusok vezetésével, de az érdeklődők megismerkedhetnek a helyi római, illetve görög katolikus, valamint a református templom történetével is.

Különleges látványosságot kínál a görömbölyi domboldalban többsorosan, teraszosan elhelyezkedő, jellegzetes, egyedi házakból álló pincesor is, ahol a hétvégén rendezik meg a Görömbölyi Ősz elnevezésű rendezvényt borversenyekkel és borkóstolással.

A Kulturális örökség napjai programsorozatában két könyvritkaságot, az 1605-ben megjelent – fatáblás, disznóbőr kötéses – Calepinus-kötetet és a Váradi Biblia 1661-es példányát is megtekinthetik, sőt – megfelelő védőkesztyűben – kézbe is vehetik az érdeklődők a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban szombaton 11, 13 és 15 órakor kezdődő bemutatón.

Szabóné Lenkefi Ildikó programszervező azt is elmondta, hogy a Kulturális örökség napjai rendezvényeihez kapcsolódva azok a diákok, akik ez év szeptemberében kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat, és a felvételükről szóló értesítést bemutatva szombaton 10 és 16 óra között ingyenesen iratkozhatnak be fél évre a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárba.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zajkelto.blog.hu/api/trackback/id/tr54112247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása