Futballmaffia

2011.09.01. 13:25

 

Futballmaffia

(Rise of the footsoldier)

 

 

Carlton Leach életét mutatja be a film. Azt, hogy egy egyszerű futballhuligánból, hogyan kapaszkodik egyre feljebb az alvilági ranglétrán és hogyan válik az angol alvilág egyik vezetőjévé. Szeretném leszögezni, hogy a film megtörtént eseményeket dolgoz fel. A későbbiekben vissza szeretnék térni arra, hogy miért is fontos. Carlton Leach Muscle című önéletrajzi könyve szolgál a forgatókönyv alapjául.

 

A magyar cím teljesen félrevezető a történet szempontjából. Ugyan a film kezdőmondata árulkodó: „Minden a focival kezdődött!”, de ez korántsem a futballról szól. A footsoldier eredeti jelentése jobban visszaadja a film témáját. A seregben a footsoldier az a speciálisan képzett katona aki az ellenséggel szembeni pusztakezes harcra lett kiképezve. A maffiában is van hasonló rang, akik a piszkos munkát végzik el, -valahol egyszerűen katonának nevezik őket- Carlton is egy ilyen alvilági katonából emelkedett fel. Futballhuligánként kezdte, de már akkor is a harc, a balhé miatt járt a meccsekre, aztán a futballhuligánok elleni törvények hatására a börtön elkerülése végett, inkább kidobónak állt. A lelátón, ha betörik a fejed még életben maradsz, az alvilágban azonban más szabályok uralkodnak.

A film során mindig azt láthatjuk, hogy Carlton józanul mérlegeli a lehetőségeket és a kockázatokkal teljes mértékben tisztában van, míg a társai ezzel mit sem törődnek. A történetet nem szeretném teljes mértékben kivesézni, hiszen, ha lelövöm a poént miért is néznétek meg a filmet, nem igaz ?:)

Ajánlom mindenkinek, aki szereti az alvilági történeteket, viszont felhívnám a figyelmet arra is, hogy ez a film naturalisztikus, nem szépít semmin. A véres, mocskos valóság elevenedik meg. Nincs a filmben a maffiát körüllengő semmilyen fennkölt eszmény. Néhány jelenet a gyengébb idegzetű nézők számára gondot okozhat, de ilyen az alvilág, mit szépítsünk rajta? Sokszor meghökkentő a brutalitás és az esztelen erőszak megnyilvánulása. Gondolok itt elsősorban Pat és a gyorséttermek viszonyára.

A színészek számomra teljesen ismeretlenek voltak, amely, a véleményem szerint nem probléma. Ebben az esetben azért is előny, hiszen nem asszociáltam a színészek által alakított korábbi karakterekre. Szeretném megemlíteni még a filmben szereplő zenéket, melyek tökéletes telitalálatok az adott jelenetnél, amelyben felcsendülnek.

Az elején már említettem, hogy ez igaz történeten alapuló film. Carlton a gengszter, akit sohasem kaptak el, ugyanis nem tudtak rábizonyítani semmit, mert ő mindig megtartotta a józan ítélőképességét.

Engedjétek meg, hogy ebben kicsit kételkedjek, mert utólag könnyű okosnak lenni. Ez a film élvezeti értékén nem ront, sőt nekem is nagyon tetszik. A másik észrevételem, hogy nem vagyok jogász, mégis ez a kis önvallomás felér egy bűnlajstrommal, és a ’90-es évektől nem tudom elévültek-e már ezek az esetek.

 

Összefoglalásként ajánlom mindenkinek ezt a roppant izgalmas és fordulatokban gazdag filmet. Jó szórakozást!

 

http://www.port.hu/futballmaffia_rise_of_the_footsoldier/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=97647


 


 

Szerző: feldwebel

1 komment

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://zajkelto.blog.hu/api/trackback/id/tr623194431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.02.15. 13:55:38

Futballhuligánból nagymenő gengszter. Igaz történet alapján, és mivel a készítők között volt maga Carlton Leach (róla szól) is, ezúttal lehet igaz dolgok is vannak benne, ami nem mindig szokott az "igaz történetekben" lenni.

Van neki további 3 része, látta valaki? Érdemes megnézni vagy ebből elég ennyi?
süti beállítások módosítása