Sebestyén Márta népdalénekes, előadóművész kapta idén a Kölcsey Ferenc emlékplakettet a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcseke református templomában tartott ünnepi megemlékezésen, január 22-én.

A művésznő, aki egykor Kodály Zoltán tanítványa is volt, olyan hazai kiválóságok után nyerte el a díjat, mint Jankovics Marcell filmrendező, Szilágyi István író, Makovec Imre építész vagy Csoóri Sándor költő.
 
Korábbi elismerései között szerepel az 1991-es Liszt-, az 1999-es Kossuth- és 2003-as Prima Primissima-, valamint két EMeRTon- (1993, 1997) és egy Arany Zsiráf-díj (1996); megkapta egyebek mellett az I. kerület (2004), ill. Kispest (2006) díszpolgára és a Magyar Kultúra Követe (2007) kitüntetést, nemzetközi szinten pedig egy Grammy- (Deep Forest: Bohem, világzene kategóriában, 1996) és egy Oscar-szoborral (a legjobb filmzene és zenei motívum Az angol beteg című filmben, 1997), jutalmazták; Olaszországban elnyerte a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini-díjat is. 

 

Szerző: zajkelto

Szólj hozzá!

Címkék: zene folk

A bejegyzés trackback címe:

https://zajkelto.blog.hu/api/trackback/id/tr703741214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása