25 éves a Macskafogó

2011.10.06. 12:09

 

 

 

Igen így van a világhírűvé vált Macskafogót negyed évszázada mutatták be, odaszegezve kicsiket és nagyokat a tévéképernyők elé. 1986-ban került bemutatásra Ternovszky Béla nagysikerű koprodukciós rajzfilmje. Az elmúlt évek alatt generációk nőttek fel a Macskafogón és követték figyelemmel a macskák és az egrek háborúját. 

A szereplők természetesen teljesen emberi tulajdonságokkal vannak felruházva Grabowski a főhősünk az egér James Bond vagy Mr. Teufel egy szadista és zsarnoki főnök aki gonoszságával és kegyetlenségében nem ismer határokat, gondoljunk csak az oly sokszor elhangzó mondatra: "Jöjjön közelebb, Safranek!". Safranek kislánya az ártatlan gyermek aki nem érti miért is jelent az gondot, hogy ő egy egérrel barátkozik macska létére.

 

 

 

Személyes kedvenceim mégis a patkányok. A négy (kezdő) bérgyilkos "macskabérenc" botladozásai láttán örömkönnyek szöknek a szemünkbe. A zseniális párbeszédeik és vitáik a gonoszságuk ellenére mégis szerethetővé tette őket mégpedig az esetlenségük miatt.

"Én vezettem? Azt mondd meg, én vezettem?!"

Nepp Józseg nyelvtörői, illetve humoros párbeszédeinek, valamint a kiváló karaktereknek és a rendkívül jó szinkronhangoknak köszönhetően vált sikeressé a Macskafogó. A Hazai sikereket látván, illetve adódóan abból, hogy a rajzfilm kooprodukciós alkotás (magyar- kanadai- német) külföldön is bemutatták a Macskafogót, ahol szintén nagy sikereket ért el. Külföldön egyébként Catcity vagyis Macskaváros néven jelent meg és így ért el sikereket 1988-ban Bulgáriában és a Szovjetunióban, 1989-ben  Csehszlovákiában, 1991- ben Hollandiában. Érdekesség, hogy noha a szovjet változat szinkronizált, a dalok eredeti  nyelvét -a magyart- megtartották. Ha már a daloknál tartunk a mindenki által ismert "Mijú miújság?" vagy a már említett négy "balettpatkány" előadására, amely tulajdonképpen egyfajta reklám, melyben a saját szolgáltatásaikat kínálják a megrendelő macskák számára. 

 

 2007-ben megjelent a Macskafogó második része is. Vegyes fogattatásban részesült. Egyesek szerint ugyan olyan jó volt, mint az első rész és tartották a készítők a színvonalat mások szerint, pedig próbálták csupán lehúzni a Macskafogóról a második bőrt is. Az tény, hogy a megváltozott szinkronhangok más érzéseket váltanak ki belőlünk (bár az eredeti szinkronhango kközül sokan nem élnek már és ezt nem lehet felrónni hibaképpen véleményem szerint a készítőknek). A bírálók továbbá felvetették azt is, hogy a párbeszédek korántsem oylan szórakoztatóak, mint az első részben, valamint a négy patkány kiírásával és azzal, hogy az öreg főszereplőt helyezték a középpontba kissé unalmassá vált a második rész.  Természetesen ez mindenkinek szíve joga eldönteni mennyire tetszik a második rész, az viszont tény, hogy külföldön is bemutatták a Sátán macskáját akárcsak az első részt. 

Arra szeretnék kérni mindenkit, hogynosztalgiázzon kicsit és nézze meg megint a Macskafogót felnőttek számára ugyanis éppen oylan mondanivalóval rendelkezik, mint a gyerekek számára. Jó szórakozást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zajkelto.blog.hu/api/trackback/id/tr33282248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása