Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál - a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében.

kalotaszeg.jpg

Idén is várja a népzene, néptánc, valamint a magyar hagyományok és kézműves termékek kedvelőit az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár. A háromnapos találkozó március 30. és április 1. között zajlik a Papp László Sportarénában. A húsvéti hagyományokra tekintettel az eddigi évek nyitó gáláját, a „Halljunk szót…!” Nagypéntek helyett húsvét hétfőn, a program zárásaként rendezik meg.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként zajlik minden évben. Idén a húsvéti ünnepek idejére esik a program, amely eddig néhány alkalommal fordult elő. „A húsvéti időpontot több tényező alakította, például, hogy a Tavaszi Fesztivál ideje alatt a Papp László Sportarénában ekkor kaptunk helyet a Táncháztalálkozóra, amelyet természetesen nem szerettünk volna elhagyni. A program általában a nagyböjti időszakra esik, mégsem maradnak távol emiatt a népművészet kedvelői, így bízunk benne, hogy húsvét hétvégén is sokan látogatnak el a rendezvényre” – mondta el Berán István, a Táncház Egyesület ügyvezetője.

A Kárpát-medencei magyar nyelvterületeket érintő rendezvény szervezői a programokban igyekeznek kapcsolódni a húsvéti tradíciókhoz. „A húsvét ünnepe a Táncháztalálkozó tematikájában is megjelenik: az ekkor használatos népszokásokkal, például villőzéssel, tojásfestéssel is várjuk a látogatókat” – hangsúlyozta az egyesület vezetője.

Az ünnep mellett még egy kiemelt témája lesz az idei programnak, mégpedig a szlovákiai magyarság kultúrája: a szombat napközbeni Aprók Bálja idén a Felvidék zene-és tánchagyományának jegyében telik, emellett fotókiállítással és kamara-előadásokkal is kapcsolódnak a régióhoz. Fellép többek között a pozsonyi székhelyű Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes, valamint a 2011-ben alakult Kuttyomfitty Társulat, amely műsoraiban a szórakoztatás mellett néprajzi, zenei és irodalmi ismeretekkel is bővíti közönsége tudását.

„Az Éjszakai Bált szombaton este a Fáklya Klubban rendezzük, a szokásos pénteki nyitógálát pedig a Nagypéntekre való tekintettel április 1-jén, hétfőn a program zárásaként tartjuk meg a Thália Színházban” – fejtette ki Berán István. A „Halljunk szót” címet viselő gála különlegessége, hogy a Fölszállott a páva tehetségkutató műsor résztvevőit láthatja újra egy színpadon a közönség.

További információ:http://tanchaztalalkozo.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zajkelto.blog.hu/api/trackback/id/tr385137004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása