A Magyar Nemzeti Balett október 2-án a balettirodalom egyik legrégebbi klasszikusával, a Giselle című művel várja az Operaház közönségét. A darab ősbemutatója 1841-ben volt, de a drámai történet a mai nézőt is megragadja: a halál és a szerelem témája örök. A meseszerű történet a szerelmi csalódásába belehalt Giselle földöntúli létezésén át jeleníti meg a férfi és nő között feszülő érzelmeket – halott lányok, villik kísértik a férfiakat. 

A színrevitel most újra a nagy orosz mester, Leonyid Lavrovszkij átdolgozott koreográfiájában lesz, a címszerepet a Nemzeti balett két kiváló prímabalerinája, Popova Aleszja és Kozmér Alexandra táncolja Vladimir Arhangelski és Oláh Zoltán partnereként. 
Az adaptációt 2007-ben láthatták utoljára a balettrajongók az Operaházban. 1996-ban Budapesten a koreográfus fia, Mihail Lavrovszkij állította színpadra ezt az ún. moszkvai változatot, a nagy koreográfus, Leonyid Lavrovszkij hagyományainak szellemében. Mihail Lavrovszkij ma a Bolsoj Színház balettmesterként örömmel vette az eredeti változat visszaállítását a Magyar Nemzeti Balett előadásában, amelyhez üzenetben sok sikert kívánt. 

Az előadásokra nemcsak a nagy klasszikusokat értő és kedvelő közönséget várják, hanem azokat is, akik most ismerkednének a balettkultúrával – érdemes a gyökereknél kezdeni.

A balettelőadások karmestere Csányi Valéria és Déri András, aki a bécsi Staatsoperben számos alkalommal vezényelte a Giselle-t.
További előadások: október 5., 8., 11.

A bejegyzés trackback címe:

https://zajkelto.blog.hu/api/trackback/id/tr853271178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása