Cowboyok és űrlények

2011.09.06. 12:56

 

Cowboyok és űrlények

(Cowboys & Aliens)

 

2011. augusztus 25-én került a magyar mozikba ez az új amerikai sci-fi film. Az érdekességét abban látom, hogy a mostanság rendkívül népszerű „gonosz űrlények meg akarják semmisíteni a Földet”  és persze ennek a filmnek is képregény az alapja és a már letűnt -egykor klasszikusnak számító- western műfajokat igyekeztek kombinálni. Az alapkoncepció miszerint a most népszerű és a hajdanán favorit stílusokat egy film erejéig összekössük nagyon is szép és jó elgondolkodás lett volna. Tehát ott tartunk, hogy az elgondolás szép és jó de maga a kivitelezés az valami szörnyű. Az egyszer meg lehet nézni kategóriába sorolnám a filmet.

 

Kezdeném a westernes részével az egész film elemzését, a történet szörnyen sablonos és semmi eredeti nincs benne. A magányos revolverhős karakterének megformálásánál Daniel Craig mindent megtett nem a színészi képességei okoztak problémát. Egyszerűen fantáziátlan volt az egész szereplő. Meg ha belegondolunk magányos hősünk összerúgja a port a városi kiskirállyal (Harrison Forddal), na és persze ott van ő is a nő (Olivia Wilde).

Itt térnék rá az űrlényes témára. Én elhiszem, hogy a kis zöld emberek nem nyújtanának kellő izgalmat és nem is váltanának ki olyan mértékű félelmet a nézőből. De az űrlények szörnyen bugyuták magának a külsejüknek a kidolgozása is hagy kívánni valót maga után. A fegyverzetük, pedig egy karkötő szerű valami amiből lőnek. Ennyi erővel ET gonosz ikertestvére is játszhatta volna a főellenséget a filmben az is körülbelül ennyire lett volna röhejes. A western és a sci-fi összefonódásaként értelmeztem azt is, hogy az űrlényeknek az arany kell, hogy milyen okból azt már nem tudom megmondani nektek. Egyszerűen olyan kapzsik lennének, mint a klasszikus western szereplők? Vagy a kis órából a kezükön szeretnének Rolexet gyártani? A női főszereplőről, pedig nem ejtenék szót nézzétek meg a filmet, már akit érdekel de a csaj is egy érdekes figura a filmben.

 

A színészekkel semmi kivetnivalóm nincsen ők tényleg mindent megtettek, sőt a két férfi főszereplőre véleményem szerint nagyon is illenek a rájuk osztott szerepek. A forgatókönyvről már beszéltem, hogy sablonos a végére kapott észbe a rendező is és próbálta a legtöbbet kihozni a filmből, nem sikerült. Inkább egy jó westernt kellett volna készíteniük, sajnos a western korszaka leáldozott jó pár évtizeddel ezelőtt ezért reménykedtem, hátha most kicsit visszarántják a köztudatba ezt a műfajt. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy csalódás volt ez a film, legalábbis számomra. Tényleg vártam nagyon amikor láttam a trailert, hogy mit fognak ebből kihozni, többre számítottam.

A bejegyzés trackback címe:

https://zajkelto.blog.hu/api/trackback/id/tr483205383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása