Ismét Budapesten a Nightwish

2012.01.23. 16:55

Négy év után tavasszal ismét Magyarországon koncertezik a szimfonikus metálzene egyik legkiválóbb zenekara, a finn Nightwish; a csapat idén decemberben megjelenő új stúdióalbuma, az Imaginaerum turnéján 2012. április 29-én a Papp László Budapest Sportarénában játszik.

A Nightwish-t 1996 nyarán álmodta meg Tuomas Holopainen billentyűs-dalszerző, aki együtt járt a helsinki Sibelius Akadémiára Tarja Turunen énekesnővel. Noha az alapító először akusztikus hangszerelésben gondolkodott, Turunen klasszikus, ugyanakkor erőteljes énekstílusa és gyönyörű hangja arra késztette, hogy a heavy metal felé forduljanak, dobbal és elektromos gitárral.
    
A klasszikus felállás Marco Hietela (basszusgitár), Emppu Vuorinen (gitár) és Jukka Nevalainen (dob) csatlakozásával alakult ki. A zenekar 2004-ig öt remek stúdióalbumot készített (Angels Fall First, Oceanborn, Wishmaster, Century Child, Once). 2005-ben egy helsinki koncert után - amelyen élőben rögzítették a később sokatmondóvá vált End of an Era (Egy korszak vége) című albumot - a négy férfi úgy döntött, Tarja nélkül folytatja.

Hosszas keresés után Anette Olzon személyében találták meg az új énekest: az immár vele rögzített és 2007-ben megjelent Dark Passion Play című album is hatalmas siker lett szerte a világban. A recept változatlan: megjegyezhető gitártémák, varázslatos billentyűfutamok, kiegészülve egy angyali női énekhanggal.

A szimfonikus metál egyedi hangzású zenekarának jövő áprilisi budapesti koncertje előtt a tervek szerint több felvezető zenekar is fellép majd, ezek közül eddig a szintén finn Battle Beast neve került nyilvánosságra. 

A bejegyzés trackback címe:

https://zajkelto.blog.hu/api/trackback/id/tr543741205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása