Drive! - Gázt!

2011.09.19. 17:25

Sokak szerint az év filmje. Egy biztos: ez az akciómozi hallgatag westernhősével, romantikus szálával és zseniális zenéjével beszippant.

Ryan Gosling az elmúlt évek egyik legtehetségesebb színésze, akit az elmúlt hetekben több filmben is láthattunk. Fájdalmasan szép és őszinte párkapcsolati dráma vesztese a Blue Valentine-ban, menő szoknyavadász az Őrült, dilis, szerelemben, és most itt ez a Cannes-ban rendezői díjat nyert akciófilm, melyben névtelen sofőrt alakít, aki belekeveredik egy nagyon csúnya ügybe.

Ez alkalommal mégsem elsősorban őt érdemes ajnározni, hanem a rendezőt, aki Lars von Trier óta talán az első jelentős dán alkotó. Nicolas Winding Refnről van szó, akinek Elátkozott város-trilógiáját csak az „európai Maffiózókként” emlegetik a kritikusok. Filmjei leginkább az alvilág és az erőszak témájában tapicskoltak, legyen szó a koppenhágai mélymocsokról vagy a viking harcosokról.

Új filmje azonban más. A Drive-Gázt! története ugyan LA utcáin kezdődik éjszakai rablásokkal, ám a hangsúly hamarosan áttolódik egy fényfoltokban és színekben gazdag romantikus drámára a sofőr és a szomszédban lakó, kisgyermekes anyuka (Carey „Egy lányról” Mulligan megint nagyon jó) között, hogy végül egy elbaltázott akciót követő bosszúban kulmináljanak az események.

A film atmoszférájától nehéz szabadulni. A ritka jó soundtrack, az autók motorjának megmixelt dübörgése, a sok lassítás és a fény-árnyék-színviszonyok a szereplők arcán és figuráin mesteri kompozícióvá állnak össze. Nem véletlenül díjazták idén Cannes-ban rendezői nagydíjjal. Az ember kijön a moziból, ott szólnak a számok a fejében és még mindig a szeme előtt látja a skorpiós ezüst dzsekiben ablakon kibámuló férfit.

Kinek ajánljuk?

Akik eredeti hangú filmre vágynak, akik kedvelik az erőszak és költői finomság párosítását.

Kinek nem ajánljuk?

Aki a Halálos iramban-sorozat következő részére számít.

 

 

Szerző: $zonja

Szólj hozzá!

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://zajkelto.blog.hu/api/trackback/id/tr73237366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása