Hadak útján

2012.02.17. 12:51

Számomra Spielberg neve egyet jelent a kiválóval. Ezúttal durván mellé nyúlt és azt, hiszem finoman is fogalmaztam. A történethez hozzá tartozik, hogy moziba mentünk barátokkal és megláttam a plakátját a Hadak útjának. Mondtam is a többieknek, hogy na végre egy király első világháborús film lesz, gondoltam hasonló jellegű mű lesz belőle, mint az Ausztrál könnyűlovasság című háborús dráma. Valljuk, be ez a plakát igen is király és ezek a nagy szavak rajta rendkívül felemelőek. A filmről annyit, hogy a plakát király maga a film az valami förtelem. A mindenki által ismert videómegosztón a film hivatalos trailere alatt, pedig áradoznak erről a "csodálatos" filmről. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történetről annyit, hogy teljesen elnyújtotta és sok esetben annyira unalmas, hogy az már szinte hihetetlen. Persze kell a szentimentalizmus nem szólhat egy egész film az öldöklésről és a háború szörnyűségeiről. A nem éppen igavonó állatnak való Joey-t megveszi egy részeges farmer és csodák csodájára a versenyló tulajdonságaival bíró jószág után ekét is tudnak kötni és szántásra is használható. Akár itt is befejezhették volna a filmet, hiszen a nehézségek ellenére megvan az öröm. Ámbár kitör a háború és a hadsereg lovakat vásárol, így főhősünk is eladásra kerül és egy lovassági tiszt tulajdonába kerül, majd német kézbe, ahol a korábban megszerzett ekevonó képességeit kamatoztathatja és ágyúkat vontathat majd. Később a háború alatt találkozik ismét Joey és az eredeti gazdája és a sok nehézség leküzdése után egymáséi lehetnek. Tudom ez nagyon furán hangzik, de mialatt a katonák nagy része a feleségének, családjának írt levelet, addig ő a lovának... Tényleg szívszorító és a zsebkendőket kapkodnia kell az embernek.... nah egy fenét. Spielberg nem egy háborús filmet rendezett már, így illő lett volna neki a tőle megszokott minőséget produkálni ennek a filmnek az esetében is. 

Tudom bennem van a hiba, de az első világháborúban több millió ember halt meg katonák és civilek, nők és gyerekek is egyaránt, ennek fényében egy ló története és élete szerintem nem tétel. A lovak szerepe persze kiemelkedően fontos volt a háború során, mégsem vetekedett az emberi élet értékével. Ebből a filmből sajnos az jön le, hogy a több millió ember elvesztése nem számít, hiszen végig ezért a lóért kell szurkolnunk.

Összességében azt kell, hogy mondjam, hogy ez a két és fél órás film maga az unalom és több nyál csordogál belőle, mint a délutáni szappanoperákból. Amikor már teljesen belesüppedtem a mocsárba, melyet a vászonról kiáramló szentimentális vízözön okozott, akkor végre olyan részekhez érkezett a cselekmény, ahol harc volt és a háborút mutatták. Na itt következett be a teljes megsemmisülésem, mert ebből a mocsárból nem, hogy kirángatott az akciójelenet, hanem még mélyebbre döngölt benne. Ismervén Spielberg munkásságát és a már említett háborús filmekben való részvételét úgy vélem ez az életműve mélypontja, ezt a filmet tényleg tagadja le, ha tudja. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zajkelto.blog.hu/api/trackback/id/tr534125003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása