Front Line Assembly az A38-on

2011.09.05. 10:15

Négy éven belül harmadszor is Budapesten koncertezik az indusztriális zenei vagy EBM (Electronic Body Music) színtér történetének egyik legfontosabb csapata, a kanadai Front Line Assembly; Bill Leeb és társai ezúttal szeptember 9-én az A38 állóhajón lépnek fel.A Front Line Assembly gyökerei 1986-ig nyúlnak vissza, amikor Leeb elhagyta a modern indusztriál előfutárának tekinthető Skinny Puppyt, és Rhys Fulberrel kísérletezgetni kezdett különféle hangzásokkal. A duó a szoftvermágus Michael Balch érkezésével trióvá bővült, igaz, két lemez után Balch a Ministry kedvéért elhagyta a zenekart.
A vancouveri csapat az 1992-es Tactical Neural Implant lemezzel kegyetlen és precíz, ugyanakkor táncolható indusztriál-techno albumot készített, amelyet ma is az EBM alapdarabjaként tartanak számon. A 2001-ben kiadott Epitaph szintén a stílus gyakori hivatkozási pontja.
Azóta számos tagcserén esett át a Front Line Assembly, Fulber is távozott, visszatért, majd újra távozott, Bill Leeb mindenesetre változatlanul ontja a sötét klubhimuszokat. Kíméletlen négynegyedek, döngölő basszusok, vészjósló szintifutamok, gerjedő gitárok és baljós dalszövegek – ez a koncerteken különösen hatásos Front Line Assembly sikereinek titka. A jelenlegi felállás: Bill Leeb (billentyűsök, programozás, ének), Chris Peterson (billentyűsök), Jeremy Inkel (billentyűsök, programozás), Jared Slingerland (gitár) és Jason Bazinet (dob).
A Front Line Assembly 2007-ben és 2010-ben (a Diesel Clubban) már játszott magyar közönség előtt, akárcsak Leeb és Rhys Fulber egy másik közös projektje, a Delerium. Szeptember 9-én az A38-on is a Fulber által vezetett Conjure One lesz az előzenekar.
A Conjure One jobban előtérbe helyezi a szintetizátort, mint a Front Line Assembly, és belecsempész keleti zenei elemeket is. Fulber számos vendégénekessel dolgozott már együtt, köztük volt Sinéad O’Connor vagy a nyolcvanas évek eurodiszkó-sztárja, Sandra is. A mostani turnén az énekes-basszusgitáros Leah Randi kíséri.

 

Ha valaki nem ismerné őket, annak itt egy kis ízelítő:

Szerző: $zonja

Szólj hozzá!

Címkék: zene dance

A bejegyzés trackback címe:

https://zajkelto.blog.hu/api/trackback/id/tr833203017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása